Acasă » Zboruri

Zboruri

Procedura de rezervare Bilete de avion

Cum cautam si rezervam un bilet de avion?

 • În scopul găsirii unui zbor care vă interesează, vă rugăm să folosiţi motorul de căutare care se află pe pagina de start.
  E suficient să introduceţi criteriile de căutare alese, cum ar fi locul de plecare şi sosire, datele de călătorie, numărul de pasageri.Dacă doriți mai multă flexibilitate pe lângă criteriile de bază se poate utiliza, de asemenea, căutarea avansată. Când selectați butonul „Caută zboruri”, rezultatul căutării va fi afişat automat în termen de câteva secunde. Primele pe listă apar cele mai ieftine conexiuni şi vă sunt oferite informații despre companiile aeriene care operează zborul respectiv.
  Următorul pas este introducerea datelor pasagerului, cum ar fi prenumele, numele de familie iar . în cazuri speciale, data naşterii sau alte date necesare .
  Al treilea pas îl reprezintă colectarea datelor de contact ale persoanei care efectuează rezervarea.
  În funcţie de zbor şi compania aeriană, va apărea posibilitatea de a alege opţiuni suplimentare (de exemplu: cantitatea de bagaj).
  După introducerea datelor pasagerului ( eventual alegerea opţiunilor suplimentare) urmată de introducerea datelor de contact puteți efectua plata online completând formularul de plată.
  Dacă totul va fi în ordine, după efectuarea rezervării, veţi primi un e-mail automat care va confirma rezervarea şi datele zborului.
  Vă rugăm să reţineţi, că pe lângă rezervarea prin intermediul site-ul nostru, puteţi rezerva bilete și sunând la linia noastră telefonică (Infoline).

Cu cat timp inainte se poate face o rezervare?

 • Cel mai avantajos este să planificaţi călătoria cu 2-3 luni înainte.
  Însă, dacă acest lucru nu este posibil vă rugăm sa rețineți că:
  – În cazul rezervării electronice (prin intermediul paginii web), biletele pot fi achiziţionate cu până la cinci (5) ore înainte de zbor.
  – În cazul rezervării prin telefon biletul poate fi achiziţionat cu până la două (2) ore înainte de zbor.
  Rezervările efectuate după ora 18:00 trebuie să se refere la zborurile, care sunt planificate pentru ziua următoare după ora 13:00.
  Sâmbătă, după ora 15:00 nu este posibilă efectuarea rezervării la zboruri care vor avea loc mai devreme de luni înainte de ora 10:00.
  Vă amintim că rezervarea zborurilor companiilor aeriene low cost poate fi efectuata exclusiv pe cale electronică (prin intermediul paginii web).

Pentru cate persoane pot rezerva locuri simultan?

 • Numărul maxim de persoane pentru care se poate efectua o rezervare simultană este de nouă (9) persoane. La numărul de pasageri nu sunt calculaţi sugarii (până la 2 ani), care călătoresc împreună cu un adult.
  În cazul în care dorim să facem o rezervare pentru un grup de copii mai mare de 9 persoane – unul dintre pasageri trebuie să fie adult. Rezervarea pentru un grup mai mare de 9 persoane nu poate fi efectuată pe cale electronică. În astfel de cazuri vă rugăm să contactaţi Biroul nostru de Informatii.

De ce nu pot rezerva zborul ales de mine?

 • O astfel de situaţie apare cel mai frecvent dacă:
  a) În timpul procesului de rezervare altcineva a cumpărat ultimele locuri libere pentru zborul respectiv.
  Vă rugăm să reţineţi, că până nu va apărea notificarea că rezervarea a fost efectuată cu succes şi nu veţi primi codul rezervării, nu puteţi avea garanţia că locul este disponibil.
  b) Locurile pentru zborul respectiv sunt deja ocupate, însă în continuare apar ca fiind disponibile în motorul de căutare. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unor probleme tehnice temporare.
  Vă informăm că situaţii similare sunt foarte rare. Dacă, totuşi, veţi întâmpina astfel de probleme, vă rugăm să contactaţi Biroul nostru de Informaţii.

Pot efectua rezervarea prin telefon?

 • Sigur că DA. Efectuarea rezervării telefonice este posibilă prin intermediul contactului cu Departamentul de Relaţii cu Clienţii la 031 810 7792.(Costul în conformitate cu taxa operatorului). Biroul de Informaţii aşteaptă apelurile Dvs. de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00.

Exista o taxa suplimentara pentru rezervarile telefonice?

 • Dacă doriţi să faceţi rezervarea Dvs. prin telefon, preţul biletului va include o taxă suplimentară de 5 EUR/persoană faţă de preţurile afişate online.

Cand pot avea siguranta ca rezervarea mea s-a finalizat cu succes?

 • Rezervarea Dvs. s-a finalizat cu succes în cazul în care după completarea tuturor câmpurilor din formularul de rezervare (în browser), veţi primi un mesaj cu următorul conţinut: „Vă mulţumim pentru efectuarea rezervării”. Apoi, în câteva minute, veţi primi un e-mail generat automat, cu un cod de confirmare şi detaliile rezervării. Dacă aveţi probleme cu citirea e-mailului sau e-mailul n-a ajuns la Dvs., vă rugăm să contactaţi Departamentul de Relaţii cu Clienţii.

Rezervarea mea a fost efectuata cu succes, dar nu am primit confirmarea. Ce trebuie sa fac?

 • În cazul în care rezervarea a fost finalizată cu succes, dar nu aţi primit un e-mail care conţine confirmarea rezervării într-un timp relativ scurt, vă rugăm să contactaţi Departamentul de Relaţii cu Clienţii.

Am primit un e-mail cu confirmarea rezervarii, insa contine erori. Ce trebuie sa fac?

 • Dacă constataţi că e-mailul de confirmare a rezervării conţine o eroare, sau e-mailul este ilizibil, vă rugăm să nu ezitaţi să contactaţi Departamentul de Relaţii cu Clienţii.
  Vom depune toate eforturile pentru a elimina erorile survenite. Cu toate acestea, vă rugăm să reţineţi că, compania noastră nu poate garanta, că erorile vor fi corectate în totalitate – depinde de tipul erorii.

Ce este biletul electronic (e-ticket)? Cum si cand poate fi ridicat acesta?

 • Biletul electronic (e-ticket), este o înregistrare digitală conţinută în baza de date a biletelor electronice, care nu poate fi pierdut, uitat sau furat. Biletul electronic conţine toate informaţiile necesare cu privire la zborul Dvs. precum şi codul rezervării.
 • Cum şi când poate fi ridicat acesta?
 • Biletul electronic va fi recepţionat automat pe adresa Dvs. de e-mail. Biletul electronic va fi de asemenea afişat pe site-ul nostru, în faza finală de rezervare a biletului, dacă rezervarea va fi finalizată cu succes.
  Biletului electronic trebuie scos la imprimantă şi împreună cu documentele de călătorie necesare și cu acesta puteți să mergeţi direct la ghişeul check-in de la aeroport. Toate datele zborului Dumneavoastră vor fi deja în sistemul informatic.

Modul de plata

Pot rezerva un bilet altei persoane folosind propriul card de credit?

 • DA, puteţi efectua a astfel de rezervare, însă titularul cardului de credit trebuie să indice numărul său de telefon. Vă rugăm însă să reţineţi, că nu puteţi confunda datele pasagerului cu datele titularului cardului de credit.

Cum pot plati pentru biletul de avion?

 • Plăţile pentru biletul de avion pot fi efectuate cu cardul de credit.
 • Sistemul nostru de rezervare a biletelor de avion online acceptă următoarele carduri: Visa, Mastercard, American Express, Diners Club şi Euroline. În funcție de zborul selectat si de preţul biletului, este perceput şi costul tranzacţiei aferent cardului respectiv. Informaţiile cu privire la suma percepută le puteţi vedea în timpul selectării tipului de card (etapa „Plata” în procesul de rezervare).

Cand sunt retrasi bani de pe cardul meu de credit?

 • De pe cardul dvs. de credit va fi retrasă suma necesară în faza finală a rezervării – etapa „Plata”. Acest lucru se întâmplă automat după introducerea datelor cardului de plată şi selectarea butonului „mai departe”. Butonul se află în colţul din dreapta jos a monitorului.

Pot introduce fara frica numarul cardului de credit? ; Utilizarea paginii avionsicazare.ro este sigură?

 • Informaţiile cuprinse pe cardul de credit sunt expediate către noi printr-un server protejat. Utilizăm cea mai inovatoare şi mai sigură tehnologie, care criptează datele personale şi datele cuprinse pe cardul de credit. Metoda de criptare se bazează pe transmisia criptată de date “Secure Socket Layer” (SSL). Utilizăm de asemenea sistemul firewall, care protejează serverul nostru de accesul neautorizat.

Categorii de pasageri

Conform caror categorii de varsta divizam pasagerii în minori si adulti?

 • Se consideră pasager adult persoana care a depăşit vârsta de doisprezece ani (12).
  Se consideră copil persoana în limita de vârstă între doi (2) şi unsprezece (11) ani.
  Sugar, este considerat copilul până la vârsta de doi (2) ani.
  Vă rugăm să atrageţi atenţia asupra faptului că categoriile de vârstă variază de la o companie aeriană la alta. În cazul unor anumite zboruri, categoria de vârstă a pasagerului influenţează preţul biletului.

Se poate rezerva bilet pentru copii fara insotitor?

 • Da. Se eliberează bilete pentru copiii care călătoresc fără însoţitor adult , însă rezervarea trebuie făcută telefonic şi nu pe cale electronică.
  Copii trecuţi de vârsta de cinci (5) ani pot călători fără însoţitor atât pe zborurile directe cât şi cu escale. Vă reamintim însă că copii, care vor călători fără însoţitor nu pot zbura cu ultimul zbor din ziua respectivă. Copiii sub vârsta de cinci ani nu pot călători fără însoţitor. Prin însoţitor se înţelege persoana, care a atins vârsta de cincisprezece (15) ani.
  Fiecare companie aeriană urmează reglementările sale interne cu privire la călătoriile copiilor, de aceea trebuie înainte de zbor să contactaţi nemijlocit operatorul. Numeroase companii aeriene dispun de persoane care pot avea grijă de copil în timpul călătoriei, însă plata şi condiţiile pentru a beneficia de serviciul precizat mai sus rămâne la latitudinea companiei aeriene. Una dintre condiţiile necesare este indicarea datelor de identificare ale persoanei care preia copilul si care la primirea copilului trebuie să prezinte un act de identitate. În oricare dintre cazurile descrise vă rugăm să contactaţi Departamentul de Relatii Clienti , pentru a putea satisface cât mai bine aşteptările dumneavoastră.

Sugarii vor primi si ei bilet? Cat costa acesta?

 • Biletul pentru sugari este eliberat împreună cu biletul adultului cu care sugarul călătoreşte. Costul zborului sugarului este inclus în preţul biletului adultului. Aceasta este o sumă mică, care depinde de tarifele companiilor aeriene.

Ce trebuie sa faca persoanele cu dezabilitati pentru a putea calatori cu avionul?

 • Persoanele cu dezabilităţi precum şi persoanele cu probleme de locomoţie au dreptul la ajutor în timpul călătoriei cu avionul până în şi din Uniunea Europeană.
  Călătorii cu dezabilităţi, în conformitate cu legea adoptată de Uniunea Europeană, nr. 1107/2006 au obligaţia de a informa operatorul sau agenţia de turism despre călatoria lor cu 48 ore mai devreme. În timpul efectuării rezervării agenţia de turism cu 36 de ore înainte de ora oficială de zbor trebuie să informeze compania aeriană şi organele de administrare a aeroportului asupra ajutorului necesar în timpul călătoriei.
  După decolare, operatorul real al zborului, informează organul de administrare a aeroportului de destinație asupra numărului persoanelor cu dezabilităţi şi a persoanelor cu posibilităţi limitate de locomoţie care necesită ajutor. Transportul câinelui conducător/ghid, în calitate de insoțitor al persoanei cu dezabilităţi este permisă în cabina avionului fără taxe suplimentare, însă trebuie să anunţaţi acest fapt cu 48 de ore mai devreme de ora de decolare planificată. Persoanele cu dezabilităţi precum şi persoanele care întâmpină dificultăţi de locomoţie trebuie să fie la aeroport cu două (2) ore mai devreme decât zborul planificat/ora oficială de decolare.

Modificari si anulari ale Biletului de avion

Pot modifica detaliile rezervarii mele?

 • Dacă doriţi să modificaţi detaliile rezervării, trebuie să contactaţi cât mai curând Departamentul de Relaţii cu Clienţii.
  Este foarte posibil ca modificările rezervării să fie taxate suplimentar în funcție de tipul de bilet şi compania aeriană. Există multe conexiuni, în special operate de companiile aeriene low cost unde modificările nu sunt posibile. În cazul efectuării modificărilor în rezervare, biroul nostru percepe o taxă unică în valoare de 115 RON.
  Cu scopul de efectuare a modificărilor rezervării trebuie să ne informaţi în scris prin intermediul poştei electronice la adresa e-mail sau să contactaţi Departamenul de Relații cu Clienții.

Pot anula rezervarea?

 • Anularea rezervării depinde de tipul biletului şi companiei aeriene şi adesea presupune cheltuieli suplimentare. În cazul companiilor aeriene low cost adesea anularea rezervării nu este posibilă. În cazul anulării rezervării, biroul nostru percepe o taxă unică în valoare de 115 RON. Cu scopul de anulare a rezervării trebuie să ne informaţi în scris prin intermediul poştei electronice la adresa rezervari@tripsta.ro sau să contactaţi Departamenul de Relații cu Clienții.

Este posibila modificarea datelor personale ale pasagerului?

 • Unele companii aeriene permit modificarea datelor personale, însă percep pentru aceasta o taxă. Acest tip de modificări pot fi efectuate contactând Departamentul de Relații cu Clienții.
  Aceste modificări nu pot fi efectuate cu puţin timp înainte de călătorie. Biletele de avion sunt nominale şi nu există posibilitatea de a modifica prenumele şi numele pasagerului pe biletul eliberat deja. Datele pasagerului înscrise pe bilet trebuie să corespundă cu documentul de identitate.
  Dacă datele pasagerului nu vor corespunde cu datele din actul de identitate, chiar şi cu biletul deja achiziţionat, pasagerului îi poate fi refuzată urcarea la bord.

Banii pe bilet pot fi restituiti daca biletul nu va fi utilizat?; Restituirea se refera la întreaga suma sau doar la o parte?

 • Totul depinde de bilet, traseul zborului şi de compania aeriană. Este foarte posibil, că cu cât este mai ieftin biletul cu atât mai mică va fi restituirea sau restituirea nu va fi posibilă în general. În orice caz, firma noastră va contacta operatorul cu scopul de stabilire a sumei, care va fi restituită. Informaţii cu privire la procedura de restituire şi cheltuieli veţi primi contactând Departamentul de Relații cu Clienții.

Ce se va intampla daca companiile aeriene vor modifica orarul de zbor?

 • Uneori companiile aeriene sunt constrânse să modifice orarul de zbor. Biroul nostru va depune toate eforturile, pentru a vă informa cât mai curând despre modificările planificate, că să aveţi posibilitatea de a vă pregăti de călătorie. În funcție de tipul modificărilor efectuate de companiile aeriene, pasagerul are dreptul să ceară despăgubiri de la companiile aeriene, conform drepturilor pasagerilor adoptate de Uniunea Europeană. Ținem să precizăm, că compania noastră nu este responsabilă de modificările efectuate de operator.

Inainte de zbor si in timpul zborului

Trebuie sa confirm ora de decolare?

 • Nu este necesară confirmarea orei de decolare dacă aţi luat cunoştinţă de detaliile rezervării. Însă se recomandă confirmarea orei de decolare, deoarece pot apărea modificări în traficul aerian care nu depind de companiile aeriene. Este bine să confirmaţi ora de decolare în cazul în care biletul a fost achiziţionat cu mult timp înainte de călătorie.
  Biroul nostru se străduie să urmărească în permanenţă toate modificările zborurilor planificate, încercând informarea clienţilor despre acestea, însă în cazul modificărilor subite, greu de prevăzut, de exemplu: probleme atmosferice, greve, etc. vă sugerăm să confirmaţi ora de decolare.

Care sunt categoriile de locuri în avion?

 • Există trei clase în funcție de tipul avionului şi configurarea locurilor determinată de fiecare companie aeriană.
 • Clasa economică (Economy Class)
 • Locurile clasei economice ocupă de obicei cel mai mult loc la bordul avionului. Aceste locuri sunt cele mai ieftine şi nu oferă facilităţi pentru pasageri. Dacă alegeţi un operator tradiţional în costul biletului este inclusă o gustare şi băuturi (în funcție de tipul zborului). În cadrul companiilor aeriene low cost gustarea şi băuturile nu sunt incluse în preţul biletului.
 • Clasa Business (Business Class)
 • Locurile la Clasa Business sunt mai scumpe decât la clasa economică, oferă mai multe servicii şi asigură un confort mai mare în timpul călătoriei. Locurile în clasa business sunt separate de clasa economică şi se află în partea din faţă a avionului. Fotoliile sunt mai confortabile şi mai late iar gustarea servită este mai variată. Înainte de zbor, pasagerii pot face check-inul într-un pavilion separat pentru anumite companii aeriene. Multe companii aeriene oferă săli de aşteptare separate pentru pasagerii din clasa business. Companiile aeriene low cost nu au în oferta locuri în clasa business.
 • Clasa întâi (First Class)
 • Clasa întâi sunt cele mai scumpe, luxoase locuri din avion. Se află în partea de faţă a cabinei şi garantează o călătorie luxoasă. Trebuie să menţionăm că companiile aeriene care oferă o astfel de clasă au o atenţie deosebită ca pasagerul să se poată odihni şi relaxa în timpul călătoriei. Meniul clasei întâi este exclusiv şi diversificat în special la zborurile lungi. Pasagerii clasei întâi au posibilitatea unui check-in liniştit şi rapid. Trebuie să menţionăm că nu toate companiile aeriene oferă bilete la clasa întâi.

Ce documente trebuie sa am la mine in timpul calatoriei?

 • Biletul cu numărul rezervării, paşaportul valabil şi în unele cazuri viză (un tip de document care depinde de ţara de destinaţie).

Copiii necesita documente de calatorie?

 • Da, la fel ca şi adulţii, copiii în timpul călătoriei trebuie să posede documente de călătorie: paşaport şi viză, în funcție de ţara unde vor călători.

Ce este interzis de luat in calatorie?

 • În conformitate cu noile reglementări definite de Uniunea Europeană cu privire la securitatea zborurilor, pasagerii nu trebuie să deţină în bagaj următoarele obiecte:
  – gaz compresat: inflamabil şi nociv;
  – obiecte caustice precum: acizii, mercurul, plumbul, baterii;
  – materiale explozive precum: muniţie, focuri de artificii, foc de semnalizare pistolete, capsule şi orice tip de arme de foc;
  – lichid uşor inflamabil şi corpuri solide, cum ar fi gazul pentru brichete, chibrituri, vopsele, dizolvanţi;
  – materiale radioactive;
  – genţi şi geamantan cu sistem de navigare încorporat;
  – materiale oxidante;
  – substanţe otrăvitore şi poluate,
  – alte materiale periculoase, inclusiv materiale magnetice, materiale care produc disconfort sau iritaţii.
  Atât în avion cât şi în timpul controlului de securitate nu e voie să deţineţi preparate lichide. Cu excepţia ambalajelor care conţin 100 ml de lichid, acestea trebuie păstrate în punguţe din celofan. Lichide se consideră: apa, alcoolurile şi băuturile, supele, siropurile, unguentele, emulsiile, uleiurile, parfumurile (spray), gelurile din toate categoriile, lichidele compresate precum crema de ras, toate tipurile de paste de dinţi şi alte lucruri în formă lichidă sau cremă.
  În cazuri speciale există posibilitatea de lua la bordul avionului următoarele lucruri:
  – medicamente, mâncăruri dietetice şi mâncare pentru copii în cantitatea adecvată duratei călătoriei. Se poate întâmpla să trebuiască să explicaţi şi să demonstraţi necesitatea luării cu Dvs. la bord a obiectelor enumerate mai sus.
  – preparatele lichide, care au fost procurate în avion sau pe teritoriul aeroportului şi se află după zona de control al securităţii, dar rămân închise din fabrică, sigilate, pot fi transportate liber. Nu e voie să le rupeţi sigiliile sau să le deschideţi.
  În plus, trebuie să precizăm că în conformitate cu legislaţia în vigoare din SUA, călătorii care călătoresc spre această ţară nu pot urca la bordul avionului cu brichete.
  Vă atragem atenţia asupra faptului că lista menţionată mai sus este doar lista aproximativă a materialelor care pot fi transportate. Vă recomandăm să contactați operatorul cu scopul de stabilire a detaliilor cu privire la transportul de lucruri.

Pot lua calculatorul in avion?

 • DA. Pasagerii pot lua calculatorul la bordul avionului. Însă notebook-urile trebuie supuse unui control separat în timpul controlului de securitate.

Pot lua la bordul avionului aparatura electrica?

 • DA. Pasagerul poate lua cu sine la bord echipamente similare (ex. televizoare mici, radiouri, etc.) însă trebuie să le prezinte pentru verificare în timpul controlului de securitate.

Pot lua cu mine un animal?

 • Nu este necesară confirmarea orei de decolare dacă aţi luat cunoştinţă de detaliile rezervării. Însă se recomandă confirmarea orei de decolare, deoarece pot apărea modificări în traficul aerian care nu depinde de companiile aeriene. Este bine să confirmaţi ora de decolare în cazul în care biletul a fost achiziţionat cu mult înainte de călătorie.
  Biroul nostru se străduie să urmărească în permanenţă toate modificările zborurilor planificate, încercând informarea clienţilor despre acestea, însă în cazul modificărilor subite, greu de prevăzut, de ex.: probleme atmosferice, greve, etc. vă sugerăm să confirmaţi ora de decolare.

Bagaje

Ce cantitate de bagaj pot lua cu mine in calatorie?

 • Deoarece, greutatea, dimensiunile, costul extra-bagajului şi alte reglementări cu privire la transportul bagajului diferă de la o companie aeriană la alta, înainte de călătorie vă recomandăm să contactaţi compania aleasă de dumneavoastră.
  În majoritatea cazurilor (cu excepţia companiilor aeriene low cost) se aplică următoarele reguli
  Bagajul de mână (acela, pe care îl luăm cu noi la bordul avionului): în preţul biletului este calculat un singur bagaj de mână, greutatea căruia este stabilită de compania aeriană. Conform legislaţiei Uniunii Europene bagajul de mână nu poate depăşi dimensiunile: 56cmx45cmx25cm (inclusiv mânerele, buzunarele exterioare, rotilele).
  Bagajul înregistrat (dat la control): în majoritatea cazurilor, greutatea admisibilă a bagajului este de 20 kg pentru un pasager, însă valoarea aceasta poate varia în funcție de tipul zborului şi companiile aeriene.

Cum trebuie sa procedez daca doresc să transport bagaj special?

 • Transportul bagajului special nu este inclus în preţul biletului. De obicei preţul este stabilit în funcție de tipul bagajului special. Vă recomandăm să contactaţi compania aeriană cu scopul de stabilire a preţului de transport a bagajului special.

Cum sa inregistram bagajul in cazul zborurilor cu companiile aeriene low cost?

 • Companiile aeriene low cost au reglementările proprii în ceea ce priveşte bagajul, care diferă semnificativ de reglementările companiilor aeriene obişnuite. Pasagerul care zboară cu companiile aeriene low cost are asigurat transportul bagajului de mână, a cărui greutate nu poate depăşi 5-10 kg. Desigur, există posibilitatea transportării bagajului suplimentar, însă acesta presupune cheltuieli suplimentare, care diferă în funcție de operator. Înregistrarea bagajului poate fi efectuată prin intermediul paginii noastre de internet, completând formularul de rezervăre. În cazul unor probleme vă rugăm, să contactaţi Departamentul de Relaţii cu Clienţii.